
Zakwas z buraków czy sok — co jest lepsze?
Cenne właściwości buraków sprawiają, że zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w zwykłych sklepach spożywczych, dostępne są one w różnych formach. Do najpopularniejszych należą zdecydowanie zakwas oraz sok z buraków. Ten pierwszy cechuje się kwaskowatym smakiem i jest lekko musujący, drugi zaś ma typowy dla buraków, słodki smak. Jakie mają właściwości i który z nich jest lepszy?
Sok z buraków — właściwości
Ma słodki smak, który nie wszystkim odpowiada i nazywany jest często lekko mdłym. Nie o walory smakowe jednak zawsze chodzi, zwłaszcza jeśli dany produkt ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Sok z buraków zawiera karotenoidy, polifenole i kwasy organiczne, a także szereg witamin i soli mineralnych. Regularne spożywanie soku z buraka wpływa na poprawę pracy układu krążenia, układu nerwowego oraz układu odpornościowego. Ponadto sok zawiera naturalne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, które są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek. Dzięki betaninie sok z buraka odciąża również wątrobę i umożliwia przyśpieszanie procesów odtruwających organizm, poprzez szybsze wydalanie szkodliwych toksyn.
Zakwas z buraków — właściwości
Zakwas z buraków bazuje na tych samych składnikach, a więc głównie na burakach. W rezultacie ma dokładnie te same właściwości, jakie posiada sok. Usprawnia pracę układu krążenia i wspiera układ nerwowy, poprawiając nastrój i zmniejszając szansę na rozwój depresji czy też niwelując stres. Ze względu na wysoką zawartość żelaza ma niebagatelny wpływ na krew, a z kolei wątrobie pomaga w procesie odtruwania organizmu i usuwania z niego szkodliwych substancji. Zakwas z buraków powstaje jednak w procesie kiszenia — takim samym, jaki doprowadza do powstania kapusty kiszonej czy ogórków kiszonych. Oznacza to, że zawiera naturalne probiotyki i fantastycznie działa na układ trawienny, regulując procesy trawienne, ale również chroniąc mikroflorę jelit i żołądka. Ponadto bardzo często zawiera czosnek, a ten jest naturalnym antybiotykiem wzmacniającym odporność i chroniącym organizm przed infekcjami.
Zakwas czy sok z buraka — co wybrać?
Oba warianty są bardzo zdrowe dla człowieka, ale trudno nie zauważyć, że w procesie fermentacji zakwas zyskuje solidną przewagą nad sokiem z buraka. Jako naturalny probiotyk zawiera wszystkie cenne składniki soku, a ponadto pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i trawienie, przez co może być bardzo pomocny w odchudzaniu czy utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wybór powinien być uzależniony od indywidualnych potrzeb i preferencji, ale nie ma też przeszkód, aby stosować oba warianty naprzemiennie i włączyć je na stałe do diety. Z pewnością nie bez znaczenia jest fakt, że sok i zakwas zupełnie różnią się pod względem smaku. Zakwas buraczany powinien zasmakować wszystkim zwolennikom kiszonek, którzy cenią intensywne, kwaśne smaki. Tymczasem sok z buraków jest słodki i nieco pozbawiony charakteru, ale za to często dodaje się do niego również jabłka czy składniki mające nadać mu więcej smaku.

