Blog

Tradycyjny zakwas na barszcz czerwony — jaki powinien być?

Zakwas z buraków w ostatnich latach ponownie cieszy się należytą popularnością, ponieważ coraz więcej mówi się o jego właściwościach prozdrowotnych. Jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i bakterii kwasu mlekowego, które w sumie zapewniają wsparcie dla układu krążenia, trawiennego czy odpornościowego. Jednocześnie ceni się go nie tylko ze względu na walory prozdrowotne, ale również ze względu na walory smakowe. Stanowi na przykład bazę dla tradycyjnego barszczu czerwonego, który w wielu domach jest głównym daniem w Wigilię Bożego Narodzenia. Jaki powinien być zakwas na barszcz czerwony, jak go zrobić i jak przygotować sam barszcz? Poniżej znajdują się wskazówki na ten temat.

Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?

Przede wszystkim powinien być esencjonalny, dobrze doprawiony i składać się z naturalnych składników bez dodatku cukru czy wzmacniaczy smaku. Można go kupić od producentów godnych zaufania lub też przygotować samodzielnie. W pierwszym przypadku powinno się dokładnie czytać etykietę i używać tylko produktów w pełni naturalnych. Z kolei na liście składników przygotowywanego w domu zakwasu powinny się znaleźć:

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych

Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Na dnie wyparzonego słoika należy ułożyć wszystkie przyprawy, a na nich umieścić buraki. Powinny być powciskane ciasno, aby nie zaczęły się unosić po zalaniu ich wodą. W takich sytuacjach zakwas może pokryć się pleśnią, a wówczas całość będzie do wyrzucenia. Buraki z przyprawami należy zalać przegotowaną wodą z solą, a słoik zakręcić i odłożyć w ciepłe miejsce. Już po kilku dniach w naczyniu pojawi się piana, która jest naturalnym skutkiem fermentacji mlekowej. Zakwas będzie gotowy mniej więcej po tygodniu, ale jeśli wolimy kwaśniejsze smaki, można kisić buraki nawet przez dziesięć dni. Po tym czasie zakwas zlewa się do butelek i przechowuje w lodówce, co może trwać nawet do kilku tygodni.

Jak przygotować tradycyjny barszcz na zakwasie z buraków?

Tradycyjny barszcz na zakwasie z buraków ma o wiele intensywniejszy smak i jest ceniony szczególnie przez fanów kiszonek. Jego przygotowanie nie jest trudne, zaś sama zupa jest bardziej kwaśna i pikantna, aniżeli słodka, co ma miejsce w przypadku barszczu ze zwykłych buraków. Czego potrzeba do przygotowania barszczu dla czterech osób?

  • 800 g buraków
  • 1 l zakwasu buraczanego
  • 2 l wody
  • 1 seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Buraki i resztę warzyw należy obrać i umieścić w garnku razem z suszonymi grzybami, a następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaje się zakwas z buraków, a także świeżo mielony pieprz i sól. Całość należy gotować jeszcze przez godzinę, a następnie przecedzić i wlać ponownie do garnka. W razie konieczności barszcz można dodatkowo doprawić. Tak przygotowana zupa cechuje się lekko pikantnym, kwaśnym smakiem i doskonale pasuje do świątecznych uszek z grzybami czy też pierogów z kapustą i grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *