Blog

Na co jest dobry zakwas z czerwonych buraków?

Zakwas z buraków był znany już w czasach starożytnych, a od wielu lat jest szalenie popularny w Europie Środkowej i Europie Wschodniej. Dzisiejsze badania potwierdzają to, czego spodziewano się w czasach, gdy nie można ich było jeszcze przeprowadzić. Zakwas z buraka ma szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Na co pomaga i kiedy warto go stosować? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi.

Wzmacnia odporność

Dzięki zawartości kwasu mlekowego oraz szeregu witamin zakwas z buraka działa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne wspierają florę bakteryjną w jelitach, a to z kolei ma wielki wpływ na układ immunologiczny. Dzięki temu organizm jest znacznie odporniejszy na wszelkie infekcje oraz patogeny. Nie bez znaczenia jest również to, że zawarte w nim antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki i redukują stany zapalne w organizmie.

Wspomaga trawienie

Zakwas buraczany zawiera mikroorganizmy, które mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową, a przez to poprawia procesy trawienne i wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. Ma wpływ na wchłanianie się cennych substancji, pozwala utrzymać odpowiedni poziom pH w jelitach i sprzyja rozwojowi bakterii, które są bardzo pożyteczne. W związku z tym, że przyśpiesza przemianę materii, regularne stosowanie zakwasu może wspomagać osoby, którym zależy na zgubieniu nadprogramowych kilogramów lub też osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę.

Wspiera układ krwionośny

Buraki w procesie fermentacji nie tracą żadnych swoich cennych właściwości, a tylko zyskują nowe. Dlatego też w zakwasie znajduje się mnóstwo żelaza, które pomaga w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega niedokrwistości. Z kolei wysoka zawartość witaminy C sprawia, że żelazo jest szybciej wchłaniane przez organizm. W tym niepozornym napoju o kwaskowatym smaku znajduje się również sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na cały układ krążenia.

Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalnie

Zakwas z buraków zawiera sporo cennych antyoksydantów, zwanych również przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki. Te ostatnie z kolei bardzo często odpowiadają za stany zapalne w organizmie oraz działają destrukcyjnie na komórki. Regularne spożywanie zakwasu buraczanego chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie.

Wspiera odtruwanie organizmu

Ze względu na wysoką zawartość naturalnych przeciwutleniaczy zakwas z buraków usuwa toksyny nagromadzone w organizmie, a tym samym wspiera pracę wątroby, której zadaniem jest regularna detoksykacja organizmu. Regularne spożywanie zakwasu buraczanego doprowadza więc do tego, że szkodliwe substancje są szybciej i sprawniej usuwane z organizmu. Z kolei wysoka zawartość błonnika przyczynia się do tego, że również jelita szybciej pozbywają się niepożądanych substancji.

Zwiększa wydolność organizmu

To jedna z zalet zakwasu, która jest szczególnie ceniona przez sportowców czy też osoby regularnie trenujące. Naturalnie występujące w nim azotany zwiększają przepływ krwi i dostarczają tlen do mięśni, a ponadto witaminy i składniki mineralne umożliwiają szybszą regenerację organizmu po treningu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *