Jak zrobić zakwas z buraka do picia?
Zakwas buraczany jest uznawany za jeden z najzdrowszych zakwasów warzywnych i dlatego też jest tym, który najczęściej pojawia się na sklepowych półkach. Tymczasem okazuje się, że każdy może z powodzeniem przygotowywać go samodzielnie, korzystając z powszechnie dostępnych składników i nie poświęcając na tę czynność zbyt dużo czasu. W jaki sposób można przygotować zakwas z buraka?
Zakwas z buraka — przepis na słoik o pojemności 700 ml
Produkty, jakie będą niezbędne do przygotowania zakwasu w słoiku o takiej pojemności, to:
- 500 g buraków
- 6 ząbków czosnku
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Cały proces przygotowania zakwasu warto rozpocząć od dokładnego wyparzenia słoika razem z nakrętką. W czasie, kiedy słoik będzie schnął, można przystąpić do mycia i obierania buraków. Wszystkie z nich należy pokroić na dość duże części, a najlepiej w ćwiartki. Na dnie słoika należy umieścić ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Dopiero na górze układa się ciasno buraki, a taka kolejność ma na celu to, aby żaden element nie wypłynął na wierzch po zalaniu całości wodą. Przegotowaną wodę należy wymieszać z solą do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zalać nią zawartość słoika tak, aby wszystkie buraki zostały całkiem przykryte. Na końcu wystarczy zamknąć słoik i odłożyć go na blat lub w inne ciepłe miejsce.
Kiedy zakwas będzie gotowy?
W pierwszych dniach kiszenia bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier zawarty w burakach i przekształcają go do formy kwasu mlekowego, który chroni buraki przed zepsuciem. Pojawienie się piany i bąbelków na powierzchni jest naturalnym następstwem procesu fermentacji i nie powinno budzić niepokoju. Problem pojawia się jednak, gdy na powierzchni ukazuje się biały lub biało-zielony puszysty nalot, czyli pleśń. Wówczas cały zakwas nadaje się do wyrzucenia, a usunięcie samego nalotu nie jest w stanie usunąć toksycznych procesów, do jakich doszło w całym słoiku. Pleśń może być wynikiem wypłynięcia poszczególnych składników na wierzch, lub tego, że słoik nie był czysty. Dlatego bardzo ważne jest to, żeby solanka zakrywała buraki, a przyprawy znajdowały się na dnie. Cały proces kiszenia trwa od siedmiu do dziesięciu dni, a po tym czasie zakwas można przelać do butelek i trzymać w lodówce. W chłodnej temperaturze i szczelnej butelce może być przechowywany nawet do kilku tygodni.
Jak pić zakwas z buraków?
Eksperci zalecają, aby zakwas z buraków pić rano i na czczo, a więc jeszcze przed śniadaniem. Wówczas jego właściwości probiotyczne są najskuteczniejsze. Warto jednak pamiętać o tym, że nie powinno się przekraczać określonych dawek zakwasu, aby nie wywołać niepożądanych skutków ubocznych. Optymalna dawka to pół szklanki zakwasu dziennie lub też szklanka raz na dwa dni. Jeśli jego smak jest bardzo intensywny i esencjonalny, można go rozcieńczać wodą. Tak przygotowany zakwas może też stanowić niezwykle aromatyczną bazę czerwonego barszczu.