Blog

Jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym?

Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym wyróżnia się intensywniejszym, kwaskowatym smakiem, który w trakcie gotowania można dodatkowo podkreślić przyprawami, takimi jak świeżo zmielony pieprz, sól czy czosnek. Dla wielu osób jest o wiele ciekawszą alternatywą dla tradycyjnego barszczu z buraków, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Jak go zrobić? Jakich składników powinno się użyć, aby był smaczny, a przede wszystkim zdrowy?

Przygotowanie zakwasu

Zakwas buraczany można obecnie kupić  w sklepach ze zdrową czy ekologiczną żywnością.  Wiele osób decyduje się jednak na to, aby przyrządzać go samodzielnie, a zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować duży słoik, sól, kilka ząbków czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych, wodę i parę kilogramów buraków. Słoik i jego nakrętkę należy dokładnie wyparzyć, na dnie ułożyć czosnek i przyprawy. Buraki powinno się obrać, pokroić w ćwiartki i ciasno powkładać do słoika. Całość zalewa się roztworem wody i soli, gdzie przyjmuje się, że na jeden litr wody przypada płaska łyżka soli. Bardzo ważne jest to, aby roztwór całkowicie przykrywał buraki, a żaden składnik nie wypłynął na powierzchnię, ponieważ wówczas zakwas może zacząć pleśnieć. Słoik należy zakręcić i odłożyć na blacie na co najmniej tydzień. Z tego względu warto rozpocząć przygotowanie zakwasu jakieś minimum tydzień przed gotowaniem barszczu wigilijnego.

Jak zrobić barszcz na zakwasie z buraków?

Przygotowanie barszczu na zakwasie z buraków nie jest trudne ani szczególnie pracochłonne, za to efekt finalny zachwyci smakoszy oraz zwolenników intensywnych smaków. Jest kwaśny, odrobinę pikantny i bardzo esencjonalny. Do przygotowania czterech porcji potrzebne będą:

  • 800 g buraków
  • 4 szklanki zakwasu z buraków
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 pory
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Buraki umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pory obierz z zielonych, twardych liści i przekrój na pół tylko jego jasne części. Resztę wyrzuć. Umieść wszystkie składniki w garnku razem z suszonymi grzybami, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej składniki taką ilością wody, żeby przykrywała ona warzywa na ponad jeden centymetr. Gotuj całość przez godzinę na małym ogniu, a następnie przecedź barszcz przez sitko. Wlej barszcz z powrotem do garnka. Do wywaru dodaj zakwas z buraków, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Opcjonalnie można również dodać nieco miodu, aby przełamać kwaskowaty smak. Jeśli zaś jest za mało kwaśny, można dodać więcej zakwasu lub nieco soku z cytryny. Tak przygotowany barszcz najlepiej smakuje z dodatkiem uszek z grzybami czy też pierogów z kapustą i grzybami. Stanowi jedną z kilku tradycyjnych zup wigilijnych w Polsce, a z całą pewnością jest najzdrowszą z nich ze względu na prozdrowotne właściwości buraków. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *