
Czy warto pić zakwas z buraka?
Właściwości zakwasu z buraka były znane, a raczej przeczuwane już tysiące lat temu. Dziś wiemy jednak z całą pewnością, że jest to jeden z tych napojów, które powinny znaleźć się w diecie większości ludzi. Dzieje się tak, ponieważ zakwas z buraka to naturalne źródło witamin, soli mineralnych oraz innych związków chemicznych, które mają leczniczy wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto go pić i jak działa?
Naturalny probiotyk
Zakwas z buraka powstaje z zaledwie kilku składników, a mianowicie buraków, wody, soli i czasami czosnku oraz ziela angielskiego. Pokrojone buraki są zalewane roztworem soli i odstawiane pod przykryciem na co najmniej jeden tydzień. W wyniku naturalnej fermentacji dochodzi do powstania niezwykle cennych bakterii kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Nie tylko chronią mikroflorę jelit i żołądka przed rozwojem chorób, ale też wpływają korzystnie na procesy trawienne i perystaltykę jelit. W związku z tym picie zakwasu zalecane jest szczególnie osobom borykającym się z dolegliwościami żołądkowymi, ale i osobom znajdującym się na dietach odchudzających.
Źródło witamin i składników mineralnych
Zakwas buraczany to naturalne źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, A i E. Te pierwsze mają wielki wpływ na poziom energii, przemianę materii czy koncentrację, a ich działanie często wzajemnie się uzupełnia. Witamina C stymuluje syntezę kolagenu, zmniejsza uszkodzenia komórek, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, a przede wszystkim wspiera układ odpornościowy, chroniąc organizm przed rozwojem wielu chorób. Z kolei witaminy A i E spowalniają proces starzenia naskórka, ale jednocześnie wpływają pozytywnie na wzrok czy układ immunologiczny. W zakwasie nie brakuje również cennych minerałów, bez których organizm ludzki nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Należą do nich na przykład magnez, żelazo czy potas. Magnez stymuluje przemiany białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe, a także wpływa na przewodnictwo nerwowe. Żelazo odpowiada za prawidłową pracę serca i innych mięśni, zwalcza wolne rodniki i zapewnia energię. Potas z kolei reguluje poziom pH komórek i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Pomoc w walce z licznymi chorobami
Badania naukowców wykazują, że regularne spożywanie zakwasu z buraka działa nie tylko profilaktycznie, ale też może być bardzo pomocne w walce z licznymi chorobami. Zaleca się go osobom zmagającym się z miażdżycą, ponieważ wspiera swobodny transport krwi w organizmie i w połączeniu z dietą niweluje miażdżycowe objawy. Zaleca się go osobom zmagającym się z chorobliwą otyłością lub nadwagą ze względu na jego wpływ na pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom jest w stanie regulować poziom złego cholesterolu we krwi, przez co powinny pić go osoby z podwyższonym cholesterolem. Ze względu na bakterie kwasu mlekowego przyniesie również ulgę osobom, które regularnie borykają się z dolegliwościami żołądkowymi takimi, jak zaparcia, wzdęcia czy biegunka.

