Co zawiera zakwas z buraków i jakie ma witaminy?
Zakwas z buraków jest jednym z najbardziej cenionych zakwasów warzywnych, a jego regularne spożywanie przekłada się na poprawę pracy wielu wewnętrznych organów, usprawnia procesy biochemiczne w organizmie czy też zapewnia piękny wygląd skóry. Lista jego składników nie jest długa, bo składa się tylko z buraków, wody, soli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego, a jednak znajduje się na liście superproduktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Jakie z cennych substancji zawiera i za co dokładnie one odpowiadają?
Jakie składniki mineralne zawiera zakwas z buraków?
Na liście składników mineralnych występujących w zakwasie znajdują się przede wszystkim żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i wapń. Żelazo zapewnia prawidłową pracę serca i mięśni, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami niszczącymi komórki, zmniejsza uczucie zmęczenia i zapobiega anemii. Bierze też udział w procesach transportujących tlen do układu nerwowego i przyśpiesza regenerację organizmu. Magnez doprowadza do przemian tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje metabolizm kości i poziom glukozy we krwi. Fosfor to pierwiastek niezbędny do funkcjonowania wszystkich komórek. W organizmie odpowiada za rozwój i funkcjonowanie kości oraz mięśni, a także za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Potas wpływa na właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym ma dobry wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego. Cynk reguluje ciśnienie krwi, wpływa na mineralizację kości, a przy okazji usprawnia pracę trzustki. Z kolei wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, ale ma też wpływ na wydzielanie hormonów oraz pracę mięśni.
Jakie witaminy zawiera zakwas z buraków?
Wśród cennych witamin znajdujących się w buraczanym zakwasie należy wymienić witaminy z grupy B, a także witaminy C, A i E. Te pierwsze mają niebagatelny wpływ na przemianę materii, zdrowie włosów, paznokci i skóry, a także na prawidłowe wykorzystywanie energii pozyskiwanej z jedzenia. Witamina C jest niezwykle istotna dla układu odpornościowego — zwiększa odporność organizmu na wszelkie infekcje czy rozwój innych chorób. Z kolei witaminy A i E pobudzają szpik kostny do produkcji erytrocytów, chronią układ oddechowy przed produkcją chorobotwórczych drobnoustrojów czy też poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.
Co jeszcze zawiera zakwas z buraków?
Gdyby zawierał tylko witaminy i składniki mineralne, niewiele różniłby się od soku z buraków. Tymczasem w procesie fermentacji powstają w nim bakterie kwasu mlekowego, odpowiedzialne za usprawnianie procesów trawiennych. Dzięki temu zakwas doskonale sprawdza się w przypadku osób, które się odchudzają czy też dbają o smukłą sylwetkę. Te same bakterie regulują poziom złego cholesterolu we krwi i stanowią naturalny probiotyk zapewniający ochronę mikroflorze układu trawiennego. Ponadto w zakwasie znajduje się również cenny kwas jabłkowy, winny i cytrynowy, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy przeciwzapalne.