• Blog

    Na co jest dobry zakwas z czerwonych buraków?

    Zakwas z buraków był znany już w czasach starożytnych, a od wielu lat jest szalenie popularny w Europie Środkowej i Europie Wschodniej. Dzisiejsze badania potwierdzają to, czego spodziewano się w czasach, gdy nie można ich było jeszcze przeprowadzić. Zakwas z buraka ma szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Na co pomaga i kiedy warto go stosować? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi. Wzmacnia odporność Dzięki zawartości kwasu mlekowego oraz szeregu witamin zakwas z buraka działa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne wspierają florę bakteryjną w jelitach, a to z kolei ma wielki wpływ na układ immunologiczny. Dzięki temu organizm jest znacznie odporniejszy na wszelkie infekcje oraz patogeny. Nie bez znaczenia jest…

  • Blog

    Jak zrobić zakwas z buraka do picia?

    Zakwas buraczany jest uznawany za jeden z najzdrowszych zakwasów warzywnych i dlatego też jest tym, który najczęściej pojawia się na sklepowych półkach. Tymczasem okazuje się, że każdy może z powodzeniem przygotowywać go samodzielnie, korzystając z powszechnie dostępnych składników i nie poświęcając na tę czynność zbyt dużo czasu. W jaki sposób można przygotować zakwas z buraka? Zakwas z buraka — przepis na słoik o pojemności 700 ml Produkty, jakie będą niezbędne do przygotowania zakwasu w słoiku o takiej pojemności, to: Cały proces przygotowania zakwasu warto rozpocząć od dokładnego wyparzenia słoika razem z nakrętką. W czasie, kiedy słoik będzie schnął, można przystąpić do mycia i obierania buraków. Wszystkie z nich należy pokroić…

  • Uncategorized

    Zakwas buraczany — na jakie choroby pomaga?

    Zakwas buraczany jest nie tylko superproduktem o właściwościach prozdrowotnych, ale również leczniczych. Jego niesamowite właściwości były cenione już wieki temu, a dziś badania potwierdzają, że wspiera walkę z licznymi dolegliwościami oraz chorobami. W jakich przypadkach sprawdzi się, szczególnie jako silne wsparcie dla leczenia? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi. Choroby układu krążenia Nie od dzisiaj wiadomo, że spożywanie buraków jest szalenie ważne dla krwi oraz układu krążenia. Regularne spożywanie zakwasu z buraków chroni układ krążenia przed poważnymi chorobami, takimi jak miażdżyca. Jest ważnym składnikiem diety miażdżycowej, ponieważ miażdżyca powoduje zmniejszenie światła tętnic, przez co utrudnia przepływ krwi w organizmie. Duża zawartość cennych składników odżywczych w zakwasie z buraków, prawidłowo skomponowana dieta…

  • Blog

    Zakwas z buraków czy sok — co jest lepsze?

    Cenne właściwości buraków sprawiają, że zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w zwykłych sklepach spożywczych, dostępne są one w różnych formach. Do najpopularniejszych należą zdecydowanie zakwas oraz sok z buraków. Ten pierwszy cechuje się kwaskowatym smakiem i jest lekko musujący, drugi zaś ma typowy dla buraków, słodki smak. Jakie mają właściwości i który z nich jest lepszy? Sok z buraków — właściwości Ma słodki smak, który nie wszystkim odpowiada i nazywany jest często lekko mdłym. Nie o walory smakowe jednak zawsze chodzi, zwłaszcza jeśli dany produkt ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Sok z buraków zawiera karotenoidy, polifenole i kwasy organiczne, a także szereg witamin i soli mineralnych. Regularne spożywanie…

  • Blog

    Zakwas z buraków — pasteryzowany czy niepasteryzowany?

    Zakwas z buraków to niezwykle zdrowy napój, który w ostatnich latach cieszy się rosnącą popularnością wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia i ceniących naturalne rozwiązania. Można go robić samodzielnie, co nie jest trudne, a z pewnością zapewnia sporo satysfakcji, albo też kupować w sklepach. W tym drugim przypadku bardzo ważne jest to, aby czytać etykiety lub opisy produktu w sklepach internetowych. Zakwas zakwasowi nierówny, a skoro zależy nam na korzystnych dla zdrowia efektach, warto sięgać tylko po dobre produkty. Który zakwas z buraków wybrać — pasteryzowany czy niepasteryzowany? Poniżej znajdują się informacje, które z pewnością ułatwią wybór. Na czym polega pasteryzacja? Pasteryzacja to technika konserwacji żywności, która polega na podgrzewaniu…

  • Blog

    Zakwas buraczany — jakie ma właściwości?

    Zakwasy warzywne przeżywają w ostatnich latach renesans i w blasku chwały wracają do łask. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić zakwasy najróżniejszego rodzaju, a w sieci pojawiają się przepisy na zakwasy z korzenia pietruszki czy selera. Żaden zakwas nie jest jednak tak ceniony, jak zakwas buraczany. Jakie ma właściwości i dlaczego cieszy się aż tak wielką popularnością? Co zawiera zakwas z buraków? Naturalny zakwas z buraków składa się tylko z buraków, soli, wody oraz czosnku, ziela angielskiego czy listków laurowych. To właśnie buraki, na których bazuje, są źródłem cennych witamin i składników mineralnych, a z kolei w procesie fermentacji zakwas zyskuje cenne bakterie. Zakwas zawiera sporo witamin z witaminami…

  • Blog

    Co zawiera zakwas z buraków i jakie ma witaminy?

    Zakwas z buraków jest jednym z najbardziej cenionych zakwasów warzywnych, a jego regularne spożywanie przekłada się na poprawę pracy wielu wewnętrznych organów, usprawnia procesy biochemiczne w organizmie czy też zapewnia piękny wygląd skóry. Lista jego składników nie jest długa, bo składa się tylko z buraków, wody, soli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego, a jednak znajduje się na liście superproduktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Jakie z cennych substancji zawiera i za co dokładnie one odpowiadają?  Jakie składniki mineralne zawiera zakwas z buraków? Na liście składników mineralnych występujących w zakwasie znajdują się przede wszystkim żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i wapń. Żelazo zapewnia prawidłową pracę serca i mięśni, wspomaga walkę z…

  • Blog

    Czy warto pić zakwas z buraka?

    Właściwości zakwasu z buraka były znane, a raczej przeczuwane już tysiące lat temu. Dziś wiemy jednak z całą pewnością, że jest to jeden z tych napojów, które powinny znaleźć się w diecie większości ludzi. Dzieje się tak, ponieważ zakwas z buraka to naturalne źródło witamin, soli mineralnych oraz innych związków chemicznych, które mają leczniczy wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto go pić i jak działa? Naturalny probiotyk Zakwas z buraka powstaje z zaledwie kilku składników, a mianowicie buraków, wody, soli i czasami czosnku oraz ziela angielskiego. Pokrojone buraki są zalewane roztworem soli i odstawiane pod przykryciem na co najmniej jeden tydzień. W wyniku naturalnej fermentacji dochodzi do powstania niezwykle cennych…

  • Blog

    Jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym?

    Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym wyróżnia się intensywniejszym, kwaskowatym smakiem, który w trakcie gotowania można dodatkowo podkreślić przyprawami, takimi jak świeżo zmielony pieprz, sól czy czosnek. Dla wielu osób jest o wiele ciekawszą alternatywą dla tradycyjnego barszczu z buraków, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Jak go zrobić? Jakich składników powinno się użyć, aby był smaczny, a przede wszystkim zdrowy? Przygotowanie zakwasu Zakwas buraczany można obecnie kupić  w sklepach ze zdrową czy ekologiczną żywnością.  Wiele osób decyduje się jednak na to, aby przyrządzać go samodzielnie, a zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować duży słoik, sól, kilka ząbków czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych, wodę…

  • Blog

    Działanie i zastosowanie zakwasu buraczanego

    Zakwas buraczany ma swoich zwolenników wśród osób uwielbiających kiszonki i intensywne smaki, ale przede wszystkim wśród ludzi ceniących zdrowe produkty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Jest jednym z najzdrowszych zakwasów warzywnych i można go zarówno kupić, jak i przygotować samodzielnie. Dlaczego warto to robić? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi dotyczących działania oraz zastosowania zakwasu z buraków. Jak działa zakwas z buraków? Zakwas z buraków cechuje się zawartością wszystkich cennych składników, z jakich słyną same buraki, ale również bakterii kwasu mlekowego, które powstają w procesie naturalnej fermentacji. Jest źródłem wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminy C, E i A, a także soli mineralnych, bez których organizm człowieka nie mógłby…